Leo Bormans geluksambassadeur en auteur van het peuter en kleuterboek 'Felix zoekt geluk' schrijft over de gelijknamige voorstelling:
De vertelvoorstelling 'Felix zoekt geluk' is een klein meesterwerkje. In een eenvoudig decor vloeien drie verhalen over spelen, lachen en kiezen naadloos in elkaar. Met heel veel oog voor detail, spanning, de juiste emotie enz. De kinderen en hun begeleiders hebben er plezier in en zitten op het puntje van zijn stoel. Wat De Verhalenkat doet is laagdrempelig, eerlijk, authentiek en herkenbaar. De kinderen zijn zo enthousiast dat ze op het einde gewoon komen meespelen, het voelt heel natuurlijk aan. Spelplezier bij iedereen.
Wat jullie doen voor de fantasie van de kinderen en voor hun algemeen positieve houding is van onschatbare waarde. Als het onderwijs ergens behoefte aan heeft is het dit. En wat fijn om te zien dat heel veel scholen een globaal project organiseren, waarin jullie een heel specifieke rol spelen en waardoor zo’n voorstelling niet ‘one shot’ is maar breed bijdragen aan het welzijn van onze kinderen.
Ik blijf graag jullie voorstellingen overal aanbevelen. Jullie doen schitterend werk!
_______________________________________________________________
Ines Merckelbach Programmamaker jeugd en bibmedewerker jeugd van Permeke Bibliotheek schrijft het volgende:
De jeugdboekenmaand rond geluk in Bibliotheek Permeke (Antwerpen) met de première van de voorstelling ‘Felix zingt’ kunnen afsluiten … Van geluk voor het publiek en onszelf gesproken!
De verhalen – rond zingen, helpen, zoeken - van Felix en zijn vriendje Ami werden op een toegankelijke, speelse en creatieve manier voor de kinderen en hun begeleiders gebracht. De woordenschat en thema’s vielen helemaal binnen de leefwereld van de kleinsten. Actrice Kathleen en acteur-muzikant Jef wisten het jonge publiek van begin tot eind, met interactieve en muzikale elementen te prikkelen. Heerlijk om zien hoe de toeschouwertjes meededen en reageerden.
De verhalenKat maakt haar voorstellingen steeds samen met en op maat van de aanwezige kinderen. En dat levert pareltjes op! Zo ook deze ‘Felix zingt’.
_______________________________________________________________
Sofie De Moor Bibliotheekmedewerker van Dendermende schrijft:
De Verhalenkat is de wereld zien door de ogen van kinderen.
Het is verwonderd zijn, lachen en af en toe sprakeloos naar adem happen.
Het is je laten meedrijven op klanken en genieten van dansende woorden.
Het is verdwalen in een verhaal dat ook het jouwe wordt.
Alle kinderen volgden deze voorstelling enthousiast mee.
De duur van de voorstelling was precies goed.
Ook de leerkrachten vonden dit perfect op maat gebracht.
De niet al te grote groep toeschouwers en intieme setting lieten het stuk tot hun recht komen.
Na de voorstelling werd onmiddellijk de vraag gesteld om in de toekomst voorstelling bij de Verhalenkat te boeken.
Zoveel enthousiasme (bij de kinderen, leerkrachten en bibmedewerkers) – daar werden wij ontzettend gelukkig van!
_________________________________________________________________
Elke Vandewalle bibliothecaris Kortemark reageert als volgt:
Ik kwam in contact met de Verhalenkat via de inspiratiebundel van de jeugdboekenmaand.
De vertellingen rond de boeken Geluk voor Kinderen sloten naadloos aan op het thema van de jeugdboekenmaand 2023 : Geluk.
Wetende dat scholen al dikwijls met deze boeken werkten de voorbije jaren, boekte ik vol vertrouwen deze voorstelling voor de leerlingen van het 3de en 4de leerjaar.
De communicatie en boeking verliepen heel vlot, alsook de opbouw van de voorstelling. Ter voorbereiding is er een lesmap voor de leerkrachten.
Onze leerlingen deden tijdens de voorstelling vol enthousiasme mee. Heel fijn om te zien hoe interactief de voorstelling in elkaar zit,
hoe de leerlingen meekrijgen wat er je gelukkig kan maken en hoe ze zelf een boost krijgen door even op het podium te mogen of iets te mogen betekenen in de voorstelling.
Voor ons en de leerlingen een heel fijne beleving, zeker een aanrader.
________________________________________________________________
Greet, Marjan, Liselot en Ingrid van Het jeugdteam van bib Essen schrijven:
Hoe krijg je 45 kinderen van het eerste en tweede leerjaar muisstil?
Hoe laat je hen proeven van wat geluk is?
Hoe leer je hen dat het ook fijn is om te delen met anderen?
Laat De Verhalenkat (Kat en Steven) op hen los. Met theater en muziek boeien ze de kinderen van begin tot eind. De geluksvogels van Leo Bormans komen tevoorschijn uit hun vogelhokjes. Ze zijn terug te vinden in de voorstelling en in de muziek. De interactie met de kinderen is speels en uitdagend.
Je ziet de kinderen meeleven, meespelen en meebewegen.
Topamusement met een boodschap.
_______________________________________________________________
Lotte Lenaerts van Bibliotheek Malle schrijft over 'Vriendschap - Geluk voor kinderen 2':
De bib in Malle mocht De Verhalenkat verwelkomen voor een voorstelling rond geluk tijdens de Jeugdboekenmaand. De kinderen werden van in het begin ondergedompeld in een mysterieuze, muzikale sfeer. De niet-alledaagse instrumenten, het prachtige decor, de goed getimede stiltes en het enthousiasme van de performers zorgden ervoor dat de leerlingen enthousiast deelnamen aan deze interactieve voorstelling. Gedurende een uur werden ze omgetoverd tot zingende vogels, happende krokodillen en professionele ei-uitbroeders.
Wij vragen De Verhalenkat zeker nog een keer!
_____________________________________________________________
Evi Wuyts administratief medewerker dienst Vrije Tijd schrijft over 'De taart is voor morgen'
De Verhalenkat brengt regelmatig een voorstelling voor onze Retiese leerlingen. Telkens opnieuw zijn de kinderen en leerkrachten onder de indruk van de vertellingen. De Verhalenkat en haar collega’s slagen er telkens in de peuters, kleuters, lagereschoolkinderen en hun leerkrachten volledig mee te nemen in het verhaal. Ze doen dit met eenvoudige voorstellingen die weinig of geen technische ondersteuning vragen maar vooral rekenen op de fantasie van de toeschouwers. Dit lukt wonderwel elke keer weer. Steeds zie ik verwonderde kinderen die even alles rondom zich vergeten en genieten van de prachtige opvoeringen.
Dit jaar stond ‘De taart is voor morgen’ op het programma. Een zeer mooie vertelling over, spijtig genoeg, een zeer actueel thema. Ondanks het moeilijkere thema was er in de vertelling de nodige humor aanwezig. De fantasierijke manier van vertellen en de mooie muziek zorgde ervoor dat de kinderen meegenomen werden in het verhaal. De leerkrachten gaven aan dat de voorstelling hen helpt om het thema armoede bespreekbaar te maken in de klas. Kortom een echte aanrader!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Team Mariagaarde reageert:
Ook dit jaar mochten onze kleuters nog eens genieten van een voorstelling van de
Verhalenkat: ‘Felix zoekt geluk’.
Steeds dompelen ze de kleuters helemaal onder in de mysterieuze wereld van fantasie en
muziek. Kleuters worden helemaal meegenomen in het verhaal waar er ook plek is om mee
te doen en te bewegen. Het sluit helemaal aan bij hun leef-en belevingswereld.
Het was weer heel fijn voor klein, maar ook voor groot.
Prachtig om te zien hoe ze vaak een eenvoudig verhaal zo tot leven kunnen brengen.
Hopelijk tot volgend schooljaar.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Reinilde Goris van bibliotheek Ravels heeft 'Geluk voor kinderen' als volgt ervaren:
Met de voorstelling voor het jeugdboekenfeest in onze (Ravelse) bib hadden we veel geluk: We konden de verhalenkat strikken!
Het boek ´geluk voor kinderen´ met zijn grappige, fantasierijke en muzikale vertaling naar theater, paste als de perfecte mal rond het thema GELUK.
De kinderen, luisterden, vlogen, dansten, broedden op een ei dat het een lieve lust was. Ze kregen mooie boodschappen mee rond het delen van geluk en leefden zich helemaal in.
De prachtige muziek bracht de perfecte sfeer bij de vertelling.
Enthousiasme troef!
Onze deelnemertjes gingen vast en zeker gelukkig naar huis!
________________________________________________________________
Marjan schreef een mooie samenvatting van hun beleving:
‘Felix zoekt geluk’: Een mooie en ontroerende voorstelling voor jong en oud. Het verhaal van ‘Felix zoekt geluk’ wordt op een eenvoudige maar tegelijk zeer creatieve en herkenbare manier tot leven gebracht. Onze voorstelling had een speciaal publiek: zowel een groepje peuters, kleuters en lagere school kinderen als een groepje volwassenen met een verstandelijke beperking. Iedereen was van het begin tot het einde geboeid en helemaal mee. Open monden en fonkelende ogen. De Verhalenkat betrok ook iedereen mee in het verhaal en paste zich moeiteloos aan aan alle verschillende ‘niveaus’, zowel jong als iets ouder kreeg aandacht en mocht een klein steentje toevoegen aan het verhaal. ‘Felix zoekt geluk’ was een mooie ervaring voor alle aanwezigheden.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stien Aerts (Bibliothecaris Oud-Turnhout) reageert:
De Verhalenkat is al jaren een vaste waarde in Oud-Turnhout. Zowel voor school- als familievoorstellingen ontvangen we Kathleen telkens opnieuw met open armen.
Haar voorstellingen zijn klein, maar ontzettend fijn. Het zijn warme, waardevolle, wondermooie en muzikale pareltjes. Of ze nu in een oude parochiezaal of in een cultureel centrum speelt, maakt eigenlijk niet uit. Ze neemt iedereen mee in het verhaal, zodat je vergeet waar je zit.
Tijdens de vertellingen mogen er kinderen mee op scène. Ik hou niet zo van interactieve voorstellingen, maar de Verhalenkat heeft er oog voor om kinderen te laten schitteren en samen met hen een sterk verhaal te brengen!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Brigitte Schepers schrijft:
Heel erg bedankt om zo'n leuke voorstelling te brengen! De kindjes waren enorm betrokken en enthousiast.
Het welbevinden is sowieso een prioriteit bij ons op school, daarenboven hebben we dit jaar ook nog eens gekozen voor het jaarthema 'gelukkig gezond'. Jullie voorstelling vriendschap leunde dan ook heel erg aan bij ons belangstellingsthema. De boodschap 'vriendschap - een vriendje zijn voor' werd professioneel en op een kindvriendelijke manier gebracht. Het was een hartverwarmende, interactieve voorstelling gevuld met muziek en toneel. De muziek triggerde de kleuters en hierdoor bleef de betrokkenheid hoog.
Proficiat aan het professionele team, jullie hebben dat fantastisch goed gedaan!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Christel Fishback is verrukt over Vriendschap - Geluk voor kinderen 2
De voorstelling is een combinatie van toneel, muziek en interactie doorweven met een dosis humor.
De kinderen waren onder de indruk van de acteur die prachtig muziek kon spelen. Hij kon fluiten met zijn mond, zonder instrumenten te gebruiken! Niet enkel de muziek zorgde voor verwondering. De verbeelding van de kinderen was het enige dat nodig was om de gezichtjes te doen opkijken naar de denkbeeldige zon waarnaar werd verwezen.
Verder vonden de kinderen de interactie zeer leuk, sommigen zijn nog steeds trots dat ze mee mochten spelen. Anderen vonden het een beetje gek als de actrice plots door de rijen van het publiek kwam lopen. Smaken verschillen en ook dat is oké.
Op de vraag of het voor herhaling vatbaar was, antwoordden de kinderen volmondig ‘ja!’.
Een week later lazen we het verhaal van Gira nog eens: ‘Vrienden zijn graag samen’. De kinderen legden tijdens het voorlezen meteen weer de link met de theatervoorstelling. De herkenbaarheid tussen het toneel en de verhalen is fijn.
Daarna gingen we samen op zoek naar hoe we de boodschap van het verhaal konden toepassen op onze groep. De kinderen kwamen met het idee om een nest te bouwen voor onze klas. Op de speelplaats bouwden ze samen een nest waar ieder van de klas een plekje in kreeg.
Het verhaal van Gira past dus ook goed bij de Gouden weken bij ons op school: anderen nodig hebben, een groep vormen, samen spelen en leren…
Zeker een aanrader voor scholen die met de boeken werken en voor diegene die er kennis mee willen maken!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Juf Angélique schrijft over de vertelling 'Felix zoekt geluk':
‘De Verhalenkat’ kwam een voortelling geven in onze school (STEM Basisschool De Trampoline). Deze ervaring was gewoonweg magisch, ontroerend en prachtig om naar te kijken. Alle kinderen maar echt alle kinderen hebben met verbazing gekeken en meegedaan. Het ging over Felix die het geluk zocht. Hoe deze mensen erin slagen om met zulke simpele woorden en attributen zoveel emotie teweeg te brengen is fantastisch. Onze anderstalig hadden geen enkel probleem om te volgen, waren zelfs helemaal mee in de voorstelling. Af en toe mochten de kleuters meedoen, wat ze geweldig vonden en constant hielden ze de aandacht van iedereen erbij door het publiek te betrekken bij het verhaal. Ik heb alleen maar lof en bewondering voor De Verhalenkat en zij MOETEN elk jaar terug komen. Wij kijken al zo uit naar volgend jaar!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Meester Bert reageert als volgt op de voorstelling 'Een kind alstublief!':
'Al verschillende jaren verwelkomen wij de 'Verhalenkat' op onze school met de voorstelling 'Een kind alstublieft'. Op een ontwapenende manier en met eenvoudige middelen geeft ze vorm aan een mooie voorstelling rond seksuele voorlichting. De humor die aan bod komt, de opbouw van het naïeve, niet durven benoemen van de juiste woorden in combinatie met een fijne, passende interactie met het publiek is telkens weer mooi om te ervaren. In deze tijden van overmatig internetgebruik en veranderend surfgedrag van vele jongeren eens een andere manier om seksualiteit in beeld te brengen en bespreekbaar te maken. Er wordt wel eens gelachen of gegniffeld in de zaal, maar daar weet de Verhalenkat heel goed op in te spelen. De geïntegreerde liedjes en beweging zorgen voor een mooie variatie met heel wat verwerkingsmogelijkheden in de klas. Bij ons blijft ze nog jaren vaste gast!'
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lotte Leenaerts Deskundige bibliotheek Malle reageert:
Voor het slotfeest van de Leesjury mochten we De VerhalenKat en Tom Van Mieghem van Theater Hutsepot ontvangen. Zij kwamen hun voorstelling ‘graag gegeven’ brengen als meneer Pak en mevrouw Gift.
‘Graag gegeven’ slaat daarbij niet enkel op de inhoud van de voorstelling, waar cadeautjes en geven centraal staan, maar in dit geval ook op Kathleen en Tom zelf. Het enthousiasme spatte ervan af. Niet alleen bij de acteurs trouwens, maar zeker en vast ook bij de kinderen zelf, die hun fantasie de vrije loop konden laten gaan en actief deelnamen aan de voorstelling. Wij kregen achteraf alleen maar positieve reacties, zowel van de ouders als van de kinderen.
‘Graag gegeven’ is een voorstelling met een feestelijke strik eromheen, en die hebben wij heel ‘graag gekeken’.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jolien Hofman van BS De Zonnebloem heeft 'Vriendschap - Geluk voor kinderen' gezien:
Zelf vond ik de verhalenkat een zeer mooie, boeiende en muzische voorstelling. Een mooi samenspel tussen muziek en woord. Door de kinderen helemaal mee te nemen in de voorstelling en hen actief te betrekken werd de voorstelling een groot succes. Vanaf de jongste peuters tot aan onze oudste zesdeklassers werd het boek over de geluksvogels helder uitgespeeld.We zullen de verhalenkat volgend schooljaar dan ook met plezier terug ontvangen op de Zonnebloem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hilde Dierckx GBS De Boot reageert op 'Vriendschap - Geluk voor kinderen 2':
Bij het binnenkomen in de zaal hoorden we al enkele reacties zoals 'oooh, zo mooi' of
'kijk, muziek'. Het decor straalt echt rust uit. Het nabootsen van natuurgeluiden zorgt ervoor dat de
leerlingen stil zijn. Ze zijn verwonderd enerzijds door de bewegingen van jou en anderzijds door de
muzikale begeleiding.
De voorstelling is voor iedereen. Onze leerling uit het 1ste met ASS kon zich knap inleven in een vogel;
prachtig om te zien en te ontdekken welke muzische kwaliteiten dit kind heeft.
Toen ik de voorstelling zag voor het 1ste leerjaar dacht ik nog bij mezelf: gaan de lln van het 3de leerjaar dit
even leuk vinden ? Het antwoord is 'ja hoor'. Zij 'speelden' even goed mee:)
Jouw voorstelling paste perfect in ons thema 'Vriendschap' binnen de Zilveren Weken.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Veerle Anthonis directie van OLV Van Lourdesinstituur laat weten over 'Felix zoekt geluk'
De juffen en kleuters waren erg enthousiast over jullie opvoering. Ondertussen hebben we voor elke klas het boek aangekocht.
Ook daar zijn de kleuters enthousiast over.
Hier een berichtje van de juf :
'Het was een zeer fijn, vrolijk, herkenbaar interactief toneelstuk. Sommige kinderen herkenden zich in zowel Felix als in stille, rustige Beer.
Ook de situatie van het vervelen was zeer herkenbaar.
De muzikale intermezzo's werden enorm geapprecieerd.
De afwisseling tussen stilzitten en dansen en springen waren goed gekozen.
De kinderen en de juf hebben met volle teugen genoten.'
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ilona 11 jaar Drakenhof reageert op 'Een kind alstublieft!':
bedankt voor het leuke verhaal ik vond het leuk hoe jullie dit deden en ik zou het heel leuk vinden als jullie meer verhalen voor ons voor doen onze klas praat en ng altijd over hoe goed het was ik en de klas willen jullie nog zo veel meer verhalen komen voor doen
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wannes 11 jaar Drakenhof schrijft over 'Een kind alstublieft!':
Ik vond jou toneel heel grappig en leuk.
De liedjes waren heel grappig!
De muziek was mooi.
Ik vond het ook leuk dat je er het publiek wat mee betrok.
Eerst wist ik niet wat er ging gebeuren.
Maar na een bepaalde tijd wist (dacht) ik wat er ging gebeuren.
De kleding was ook heel grappig.
Je was maar met twee en toch speelde u verschillende personages, chapeau!
Ik vond het ook een goed idee dat u er ook poppen mee betrok.
Maar op het einde stopte het ineens en dat vond ik wel jammer.
Ik had gehoopt dat u er een echte of een neppe baby mee had genomen